Túlsúly és elhízás: miért kell foglalkozni vele?

elhízás túlsúly betegség

A túlsúly és elhízás a XX. század második felétől kezdve világszerte, így Magyarországon is népbetegséggé vált. Amíg a túlsúly sok esetben még csak a későbbi egészségügyi problémák előszobája, addig az elhízást már betegségként kell kezelni, aminek kialakulásában genetikai, pszichológiai, szociokulturális, gazdasági és környezeti okok is közrejátszhatnak.

  • A magyar felnőtt lakosság jelenleg mintegy 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és ez a tendencia folyamatosan növekszik. 2030-ra mintegy 3,3 milliárd ember lesz elhízott vagy túlsúlyos világszerte, ami az OECD országokban a GDP mintegy 3,3%-át kitevő egészségügyi kiadást generál.*
    * forrás: Magyar Elhízástudományi Társaság
  • A súlyproblémák, így különösen az elhízás hatással lehetnek az életmód több területére: a foglalkoztatásra, a mentális jóllétre, a stigmatizációval és diszkriminációval járó lelki bajok kialakulására.
  • A túlsúlyos emberek aránya már az egészen fiatal korosztályban is évről évre emelkedik, az elhízás pedig több mint 50 féle betegséggel is kapcsolatba hozható (pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, daganatok, ízületi kopás és mozgásszervi deformitások, alvási apnoe, stb.)
  • A súlyproblémák kezelésére sok hagyományos fogyókúrás módszer érhető el, de az egy éven belüli visszaesés aránya 40-95%, mert ezek külső segítség nélkül nem oldják meg a problémát, hanem sokszor még nagyobb túlsúlyhoz, illetve elhízáshoz vezetnek.